Discussie: Kuisen en klusjes in de gemene delen.

Beurtrol poetsen gemene delenEen aantal thema’s komen steeds terug in onze forums maar een echt bevredigende oplossing is er nog niet uitgekomen. Eén zulk terugkerend thema is het uitvoeren van klusjes door mede-eigenaars. We denken dan aan kuisen van gangen en trappen, sneeuwruimen, tuinonderhoud, enz. Als elke mede-eigenaar of huurder zijn goede wil zou tonen was er natuurlijk geen probleem, maar er zijn altijd mensen die zich niet willen of kunnen inschakelen in een beurtrol. Heeft u hiervoor een goede oplossing bedacht in uw VME of heeft u relevante ervaringen met dit thema? Neem dan onderaan deel aan de discussie. Ter inleiding schetsen we eerst nog even de problematiek.

Kuispoeg verlies sleutels?Vooral in kleine mede-eigendommen is het inschakelen van firma’s voor onderhoud vaak te duur en geraakt dit nooit gestemd op de algemene vergadering. Voor andere zaken, zoals sneeuwruimen, is er zelfs geen andere keuze dan het zelf te doen en hiervoor een taakverdeling te organiseren. Vaak stelt het politiereglement van de gemeente dat het sneeuwruimen de verantwoordelijkheid is van de bewoners van het gelijkvloers, maar dit is niet altijd het geval. En zelfs als het zo is, zijn er meestal meerdere bewoners op gelijkvloers die dan toch onderling afspraken zullen moeten maken.

Wat zijn de mogelijke opties en hun voor- en nadelen?

Optie  Voordelen  Nadelen 
Poetsfirma voor de gangen/trappen
 • Geen discussies onder de eigenaars.
 • Constante kwaliteit.
 • Vervanging bij afwezigheden.
 • Vervangbaar.
 • Wettelijk in orde.
 • Kostprijs.
Poetsen met dienstencheques
 • Goedkoop en betrouwbaar, zou ideaal zijn.
PWA dienst
 • Goedkoop.
 • Wettelijk in orde.
 • Afhankelijk van gemeente of PWA dit toelaat, in vele gemeentes niet.
Vrijwilliger poetst (en wordt al dan niet in het zwart betaald)
 • Goedkoop.
 • Gemotiveerd.
 • Steeds aanwezig, kan ook tussendoor iets opruimen.
 • Risico op boetes bij inspecties.
 • Aansprakelijkheidsrisico bij ongevallen.
 • Geen vervanging bij afwezigheid.
Beurtrol vastgelegd in huishoudelijk reglement
 • Goedkoop
 • Je kan geen dwangarbeid opleggen.
 • Er zijn eigenaars maar ook huurders.
 • Kwaliteit afhankelijk van motivatie.
 • Bron van geschillen.

 


Heeft u in uw VME een creatieve oplossing bedacht die wettelijk in orde is en die afdwingbaar is, of voldoende motiverend om een aantal bewoners over de streep te trekken? Werkt u met een boete voor wie niet deelneemt of een beloning voor wie zich wel inschakelt? Heeft u een kant en klare tekst uit uw reglement die andere mede-eigenaars ten goede kan komen? Of heeft u zelf negatieve ervaringen die u wil delen?

Hieronder kunt u uw suggesties en commentaren kwijt.


Gratis abonneren
Opmerking: dit artikel kan bijgewerkt worden aan de hand van nieuwe bevindingen. Als u het in de toekomst opnieuw wil lezen, bekijk dan de meest recente on-line versie. (Gebruiksvoorwaarden)

© 2010-2018 Quimmo.be

Bij ons is er een

Bij ons is er een medeëigenaar die wekelijks de gemeenschappelijke van het gebouw  poetst. De syndicus heeft voor die vrijwilliger een ongevallenverzekering afgesloten. Maar onlangs is er een nieuwe wet van kracht i.v.m. de sociale zekerheid. Naar ik heb vernomen moet de Algemene Vergadering (al de medeëigenaars van het appartementsgebouw)hiervoor jaarlijks een RSZ bijdrage betalen. De vrijwilliger werkt per week maximum 3 uur. Kan er mij iemand melden hoeveel er moet betaald worden voor de sociale zekerheid en tot wie moet men zich wenden.

Georges W.

Uw syndicus doet best navraag

Uw syndicus doet best navraag bij een (indien beroepssyndicus bij zijn) ”sociaal secretariaat”.

Als onbezoldigde syndicus

Als onbezoldigde syndicus mede-eigenaar en onbezoldigde klusjesman (NIET het wekelijks schoonmaken van ingangshall en trappenhuis) heb ik gezorgd voor een:

bedrijfspolis personeel: verzekering ongevallen onbezoldigde helpers (+/- EURO 70).

Voordeel is uiteraard dat ook andere ME gedekt kunnen zijn.

verwijderd

verwijderd

Vrijwilliger poetst: via de

Vrijwilliger poetst: via de politieke kanalen,zou door de syndici beroepsorganisatie,een perfect betaalsysteem kunnen voorgesteld worden aan de Overheid,om geen boetes op te lopen naar elke syndicus of vrijwilliger toe.Als de Overheid alle syndici zou toelaten,om een begrensde vergoeding in te schrijven en uit te keren aan bijvoorbeeld: een gepensioneerde vrijwilliger,tot een maximum van bijvoorbeeld 40,00 EURO per maand,mits correct gekoppeld aan dit bedrag,de Wettelijke toeslag,die moet uitgekeerd worden aan de RVA of de Rechtstreekse belastingdienst -dan zou alles fiscaal in orde kunnen functioneren.Want de boetes worden nu opgelegd,ingevolge het NIET betalen van de juiste sociale bijdrage waarden.Men zou bijvoorbeeld,ook kunnen werken met een vast toegelaten financieel barema,dit in verhouding met het uitgekeerde,of ingeschreven vergoeding,die het bedrag van de directe inhouding vastlegd,bijvoorbeeld met een % verhoudingsgewijze vaste toeslag.Dit voorstel zou enkel maar geldig zijn voor gepensioneerde vrijwilligers.Dit voorstel lijkt mij een goede eerste stap,het overwegen waart,maar de wil moet hiervoor aanwezig zijn!
André Van Gogh
DHAENE ANDRE - Waarnemend moderator 

Dat is zeker een zinvolle

Dat is zeker een zinvolle suggestie. Het gaat wel de verdere controle bemoeilijken, natuurlijk. Want bij een toevallige controle zal ook degene die nog 300€ "onder tafel" extra meekrijgt zich kunnen verschuilen achter zijn officiële gedeelte.

Maar hoe dan ook bestaat er geen ideale oplossing en zou het idd niet slecht zijn indien de overheid eindelijk eens een mogelijkheid zou voorzien om dit in goede banen te leiden. De beste oplossing daarbij lijkt me nog altijd het aanvaarden van dienstencheques voor dit soort werk.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom

Onze professionele syndicus

Onze professionele syndicus met meer dan 20 jaar ervaring heeft 100% uw Artikel "Discussie: Kuisen en klusjes in de gemene delen. overgenomen". maar geeft geen enkel oplossing.

Dit heeft hij ook gedaan met de gecoöordineerde tekst, teksten halen uit forums en dan
zeggen dat zijn vriend notaris dit geschreven heeft terwijl hij dit zelf heeft gedaan, wat natuurlijk niet professioneel kan genoemd worden. Tekst was vol fouten plak en knipwerk en ook niet te lezen en VME heeft dit ook niet goedgekeurd

zijn tekst op zijn site: ==> is dit geen plagiaat?
Zoals u wellicht heeft vernomen is de termijn met betrekking tot het aanpassen van de gecoördineerde statuten verlengd tot 1/9/2014. Beurtrol poetsen gemene delen. Eén zulk terugkerend thema is het uitvoeren van klusjes door mede-eigenaars. We denken dan aan kuisen van gangen en trappen, sneeuwruimen, tuinonderhoud, enz. Als elke mede-eigenaar of huurder zijn goede wil zou tonen was er natuurlijk geen probleem, maar er zijn altijd mensen die zich niet willen of kunnen inschakelen in een beurtrol. Vooral in kleine mede-eigendommen is het inschakelen van firma’s voor onderhoud vaak te duur en geraakt dit nooit gestemd op de algemene vergadering. Voor andere zaken, zoals sneeuwruimen, is er zelfs geen andere keuze dan het zelf te doen en hiervoor een taakverdeling te organiseren. Vaak stelt het politiereglement van de gemeente dat het sneeuwruimen de verantwoordelijkheid is van de bewoners van het gelijkvloers, maar dit is niet altijd het geval. En zelfs als het zo is, zijn er meestal meerdere bewoners op gelijkvloers die dan toch onderling afspraken zullen moeten maken. Wat zijn de mogelijke opties en hun voor- en nadelen? Optie Voordelen Nadelen Poetsfirma voor de gangen/trappen ◾ Geen discussies onder de eigenaars. ◾ Constante kwaliteit. ◾ Vervanging bij afwezigheden. ◾ Vervangbaar. ◾ Wettelijk in orde. ◾ Kostprijs. Poetsen met dienstencheques ◾ Goedkoop en betrouwbaar, zou ideaal zijn. ◾ Mag niet voor gemene delen, wetsvoorstel niet gestemd. PWA dienst ◾ Goedkoop. ◾ Wettelijk in orde. ◾ Afhankelijk van gemeente of PWA dit toelaat, in vele gemeentes niet. Vrijwilliger poetst (en wordt al dan niet in het zwart betaald) ◾ Goedkoop. ◾ Gemotiveerd. ◾ Steeds aanwezig, kan ook tussendoor iets opruimen. ◾ Risico op boetes bij inspecties. ◾ Aansprakelijkheidsrisico bij ongevallen. ◾ Geen vervanging bij afwezigheid. Beurtrol vastgelegd in huishoudelijk reglement ◾ Goedkoop ◾ Je kan geen dwangarbeid opleggen. ◾ Er zijn eigenaars maar ook huurders. ◾ Kwaliteit afhankelijk van motivatie. ◾ Bron van geschillen.
 
 
 
    Designed by VIVA Copyright  2013  immorobijns Maintenance


Dat hij stukken teksten van

Dat hij stukken teksten van de site hebruikt, daar liggen we niet echt wakker van zolang hij er geen eigen site mee bouwt natuurlijk. Teksten kopiëren en zeggen dat zijn notaris het geschreven heeft vinden we niet netjes, maar dat is natuurlijk eerder een zaak tussen hem en u als klant.Het hangt er van af hoeveel eigen inbreng er is en hoeveel er u hiervoor aangerekend wordt.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom

Appartementsblok met

Appartementsblok met merendeel huurders.
Aangezien in mijn appartementsgebouw slechts 2 mede-eigenaars hun appartement zelf bewonen – de andere appartementen worden verhuurd - worden zowel onderhoud tuin als onderhoud gang uitbesteed. Er is een voorraad reservelampen en strooizout / ruimmateriaal in de kelder.
Er is vanuit huurders weinig engagement naar de gemene delen – “ik betaal mijn maandelijkse bijdrage hiervoor” is misschien wel een terechte opmerking.
 
Toch probeer ik huurders te betrekken in de zorg voor de gemene delen:
Ik hang een kopie van de per email gemelde klachten en geplande afhandeling uit aan het prikbord in de gang zodat huurders een beeld krijgen van de werken op de gemene delen.

Ik spreek huurders rechtsreeks aan om te vragen of ze willen helpen bij het uitvoeren van kleine klusjes – ze zijn altijd bereid om te helpen.

Ik vraag hen ook rechtsreeks om te helpen bij het sneeuwruimen op de oprit (met de melding dat dat stuk van iedereen is). De straatkant doe ik als gelijkvloerse bewoner zelf. Een bejaarde bewoner van het gelijkvloers gaf aan graag mee te willen helpen maar fysiek niet te kunnen – deze huurder zorgt nu voor koffie na het sneeuwruimen. Daardoor is sneeuwruimen hier een fijne bezigheid geworden.

Meldingen van storingen die geen schade veroorzaken aan de gemene delen en waarvan huurders toch last hebben laat ik “hangen” bv. defecte lift – defecte lamp op desbetreffende verdieping. Na verloop van tijd zal de huurder toch initiatief nemen om melding te maken.
 
Daarbuiten heb ik 2 principes:
Vuil trekt vuil aan: daarom ruim ik alle rondslingerend vuil op op de gemene delen.

De brievenbus en het bellenbord moeten de geschiedenis van dit appartementsblok niet vertellen - ik zorg voor nette labels op bellen en bussen bij elke nieuwe verhuur. Ik raad iedereen aan om eens de brievenbussen van appartementen te bekijken …

Dat is natuurlijk een mooie

Dat is natuurlijk een mooie aanpak. Waar er wel problemen zijn is het waarschijnlijk vaak zo, de enkele associale bewoners buiten beschouwing gelaten, dat iedereen naar de syndicus kijkt om alles maar te regelen. Zo is er geen enkel engagement of sociale controle en voelt niemand zich ook aangesproken.

Als er iemand zoals u de zaak draaiende houdt - en dit dan nog met de juiste aanpak - dan kan er waarschijnlijk wel in meerdere gebouwen een betere samenwerking zijn. Toch zeker als het gebouw niet al te groot is.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom