Kosten van een appartement bedragen gemiddeld 1.155€ per jaar

Gemiddele kosten appartement in mede-eigendomDe vastgoedbeheerder Trevi heeft een kleine studie gepubliceerd over de gemiddelde kosten van een appartement in mede-eigendom in België. Als basis hebben ze de gebouwen genomen die ze zelf in beheer hebben. De studie wijst uit dat de vaste gemeenschappelijke kosten gemiddeld 1.155 € per jaar bedragen, wat dicht in de buurt is van de 1.200€ die we bij Quimmo.be altijd vooropgesteld hebben.

Het is duidelijk dat dit niet de volledige kosten van een appartement zijn, het gaan enkel om de kosten van de gemeenschappelijke delen die de gemiddelde mede-eigenaar moet meebetalen. De private kosten van zijn eigen appartement zijn hier dus niet in meegerekend.

Het gaat vooral om de volgende kosten:

  • administratie
  • verzekeringen
  • liften
  • schoonmaak en onderhoud
  • elektriciteit in de gemeenschappelijk delen.

Daar bovenop komen dan nog een aantal gebruiksgebonden kosten zoals de verwarming van de gemene delen, onderhoud tuin, enz. Kort samengevat betaalt de gemiddelde mede-eigenaar dus meer dan 100€ per maand voor zijn gangen, hal, liften, ...

Qua evolutie stelt Trevi vast dat vooral de kosten van de liften aanzienlijk gestegen zijn. Dit is vooral te wijten aan eenmalige aanpassingswerken van de liften, opgelegd door het koninklijk besluit tot modernisering van de liften. Gemiddeld bedragen deze kosten ongeveer 230€ per kavel, bovenop de 1.155€, waar men wel moet beseffen dat dit een gemiddelde is van gebouwen met en zonder aanpassingen. In gebouwen met een liftaanpassing bedragen de kosten natuurlijk een veelvoud. Men kan verwachten dat dit gedeelte na de deadline van 2013 terug tot normale proporties herleid zal worden. Ook de verwarming van de gemeenschappelijke delen is flink duurder geworden. Dit is vooral te wijten aan de strenge winter, gekoppeld aan de verhoging van de brandstofprijzen.

Voor de volgende jaren verwacht men dan weer een stijging van de kosten van de verzekering, ten gevolge van de aangekondigde tariefverhogingen van de verzekeringsmaatschappijen.

Hoe zit het met uw mede-eigendom? Betaalt u meer, of net minder dan het gemiddelde? En waaraan ligt dat? Indien u uw gebouw inschrijft op Quimmo.be, kunt u gebruik maken van onze prijsdatabank om reeds een aantal kosten te vergelijken met andere gebouwen. De databank zal in de toekomst nog uitgebreid worden met andere kostenposten. En vergeet niet de (gratis!) forums en documentenzone van uw gebouw, waar u samen met de andere mede-eigenaars op zoek kunt gaan naar betere oplossingen voor werken in uw gebouw en zodoende ook de kosten kunt drukken. Klik hier voor een filmpje met een overzicht van de mogelijkheden van Quimmo.be.

Lees hier de volledige studie van de Trevi groep.


Gratis abonneren
Opmerking: dit artikel kan bijgewerkt worden aan de hand van nieuwe bevindingen. Als u het in de toekomst opnieuw wil lezen, bekijk dan de meest recente on-line versie. (Gebruiksvoorwaarden)

© 2010-2018 Quimmo.be