Geen dienstencheques, wel PWA voor poetsen gemeenschappelijke delen van appartement

Kuisen gemeenschappelijke delen appartement met dienstenchequesIn de forums zijn er al meerdere discussies geweest over het kuisen van de gemeenschappelijke delen (gangen, trappen, ...) van een appartementsgebouw. Met vrijwilligerswerk of andere oplossingen loeren de problemen met aansprakelijkheid bij ongevallen of vermoedens van zwartwerk al vlug om de hoek. Dienstencheques mogen dan weer niet gebruikt worden door een rechtspersoon zoals een VME. Een beroep doen op de PWA dienst van uw gemeente kan echter soms wel een oplossing zijn!


Het systeem van de dienstencheques met zijn intussen wel omvangrijke personeelsbasis zou de ideale oplossing zijn voor het wekelijkse kuisen van gangen en hallen in een appartementsgebouw. Maar dienstencheques mogen helaas enkel door natuurlijke personen gebruikt worden. Dhr. Govaers, een mede-eigenaar syndicus uit Genk, wist ons echter te melden dat hij via zijn lokale PWA bureau wel een oplossing gevonden heeft (zie ook deze discussie). Via de PWA dienst kan zijn VME voortaan tot 45 uren per week beroep doen op een PWA werknemer voor kuisen of klusjes in het appartementsgebouw. Volkomen legaal en aan 5,95€ per uur.

Kuisploeg verlies sleutels appartement?Is dit een oplossing voor iedereen? Op de site van de RVA vindt u een lijst van de toegelaten activiteiten van een PWA werknemer. Maar in deze opsomming staat ook dat de lijst van toegelaten activiteiten verschillend is voor elk PWA bureau. Ook weten we uit eigen ervaring dat in sommige gemeenten het aantal PWA kandidaten erg beperkt is en dat er dus een kans bestaat dat er niemand ingeschakeld kan worden in uw gebouw.

Samengevat: Het PWA is zeker een optie om de gemeenschappelijke delen van uw mede-eigendom te poetsen en het loont de moeite om u te informeren bij de PWA dienst van uw gemeente of stad. Hiermee heeft u natuurlijk nog geen oplossing voor de eventuele mede-eigenaar die de gangen wil kuisen, tenzij deze langdurig werkloos is en zich bij de PWA dienst aansluit.

Verwant artikel: Helpen in appartement = zwartwerk?

Update 8 juni 2011: Raf Terwingen en Stefaan Vercamer (beiden CD&V) hebben een wetsvoorstel ingediend om het gebruik van dienstencheques door verenigingen van mede-eigenaars wel mogelijk te maken . Het is op het moment van dit schrijven nog niet goedgekeurd. De volledige tekst vindt u hier.


Gratis abonneren
Opmerking: dit artikel kan bijgewerkt worden aan de hand van nieuwe bevindingen. Als u het in de toekomst opnieuw wil lezen, bekijk dan de meest recente on-line versie. (Gebruiksvoorwaarden)

© 2010-2018 Quimmo.be