Uitstel voor modernisering van de liften

KB aanpassen liften uitgesteld 2013-2018Belangrijk nieuws voor vele mede-eigendommen. Na acties van verschillende belangengroepen zoals het Comittee tegen de Verplichte Modernisering van Liften en het AES, heeft minister Magnette beslist om bijkomend uitstel te verlenen voor een paar verplichtingen. Sommige aanpassingen zullen hierdoor uitgesteld kunnen worden tot 2018 of 2023. Gezien de bijzonder zware financiële impact voor vele mede-eigendommen is dit zeker goed nieuws.

Essentiële veiligheidsmaatregelen zoals het aanbrengen van een lichtgordijn in sommige liften om ze te doen stoppen wanneer iemand zijn hand uit de kooi steekt blijven – terecht – verplicht tegen 2013. Een dergelijk maatregel is zeker niet de duurste uit het pakket opgelegde maatregelen en heeft zelden een grote impact op de liftinfrastructuur. Een andere ongewijzigde maatregelen is de “positieve vergrendeling” van de deuren wanneer een lift zich niet aan de betreffende deur bevindt, zodat men niet in de schacht kan vallen.

Andere aanpassingen zullen pas tegen 2018 of 2023 uitgevoerd moeten worden. Deze maatregelen worden ook herbekeken met alle betrokken, om de meest effectieve manier van uitvoering te bekijken. Dit laat de mede-eigendommen meteen toe om, zonodig, voldoende geld in een reservefonds te storten om de kosten te spreiden over een aantal jaren.

Minister Magnette maakte zijn voorontwerp van KB over aan de minister van Werk en Gelijke Kansen. Wanneer er meer details gekend zijn houden we u natuurlijk op de hoogte.

Update 2/2012

Het geheel moet nog in een wet worden gegoten, maar er zou een principeakkoord zijn dat het uitstel er wel degelijk komt. Het dossier is nu in handen van minister Vande Lanotte. Initieel zouden enkel het lichtgordijn en de blokkering van de deuren wanneer er geen lift staat binnen de vroegere deadline uitgevoerd moeten worden. Andere aanpassingen worden herbekeken en/of met 5 jaar uitgesteld. Opgelet: dit geldt enkel wanneer het om een privéwoning gaat. Indien er op een verdieping een professionele activiteit wordt uitgeoefend, blijven de vroegere termijnen van toepassing!

Wij blijven de zaak verder opvolgen en zullen u zeker informeren via een nieuw artikel wanneer alles definitief - en duidelijk - is. Zie verder ook de snelkoppelingen onderaan dit artikel.

Andere artikels over liften

- Financiering van liftmodernisering - Koninklijk besluit modernisering liften
- KB uitstel liften (12/2012) - Moet eigenaar op gelijkvloers meebetalen aan de lift?
- Uitstel modernisering liften (6/2012) - Lifteigenaar veroordeeld na val in lift
- Eigenaars aangeklaagd na dood van kind  

Gratis abonneren
Opmerking: dit artikel kan bijgewerkt worden aan de hand van nieuwe bevindingen. Als u het in de toekomst opnieuw wil lezen, bekijk dan de meest recente on-line versie. (Gebruiksvoorwaarden)

© 2010-2018 Quimmo.be

Het is belachelijk dat

Het is belachelijk dat cabinet van Minister Vande Lanotte nog geen uitsluitsel gaf over wat moest aangepast worden tegen 2013 en 2018 . Dat kan enkel tot verwarring brengen en VME 's en tot nutteloze kosten .

Het is inderdaad belachelijk

Het is inderdaad belachelijk maar vooral gevaarlijk voor de mede-eigenaars . Laat ons stellen dat er zeker uitstel komt , maar voor welke punten ?  Een aantal punten moeten zeker uitgevoerd worden tegen 1 januari 2013 .
Indien slechts in september bepaald wordt wat tegen 1 januari 2013 moet uitgevoerd zijn op 5000 liften , hebben de uitvoerders 3 maand tijd om de opdrachten te vervullen .
Wee de Verenigingen van Mede Eigenaars die  een probleem ervaren met een lift dat niet in orde is .
Persoonlijk zou ik aanraden het risico-analise certificaat goed in te kijken en nu reeds te laten uitvoeren wat overduidelijk nodig zal zijn voor de veiligheid .

Too little, too late,

Too little, too late, inderdaad.

Nu, het is wel vrij duidelijk dat aanpassingen die echt relevant zijn voor de veiligheid zoals een lichtgordijn, het vermijden dat de deuren open kunnen gaan zonder dat er een lift staat, ... sowieso tegen 2013 moeten gebeuren. De zaken waar minder duidelijkheid is zijn deze die voorzien waren voor de veiligheid van de technici die aan de lift werken, de kleinere aanpassingen en het aanpassen ofwel vervangen van antieke liften. Ik zou dus zeker niet dralen met het aanpassen van de meest essentiële zaken.

Heel vervelend is ook dat het uitstel er enkel komt voor gebouwen die volledig voor privé bewoning zijn, maar de nuances hoe het precies zit wanneer er een beroepspraktijk gevestigd is zijn me ook nog niet helemaal duidelijk.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom

Het wordt inderdaad pijnlijk,

Het wordt inderdaad pijnlijk, dat lange wachten. Ik heb vernomen dat er zopas nog een vergadering is geweest zonder veel resultaat. En ik meen ergens gelezen te hebben dat er tegen het einde van de maand nog verder gepraat zou worden.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom

Weet er iemand wat uitgesteld

Weet er iemand wat uitgesteld is tot 2018 en wat tot 2023.

Dat is nog niet heel

Dat is nog niet heel duidelijk, behalve de informatie die in het artikel staat. Ik vermoed dat er nog wat werk is voor de nieuwe regering.

Wanneer er meer duidelijkheid is zullen we er zeker over berichten via een nieuw artikel.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom

Dus als ik het goed begrijp

Dus als ik het goed begrijp is het nog niet helemaal duidelijk wat zal worden uitgesteld, maar het staat wel vast dat er uitstel komt voor een aantal aanpassingen. Of hangt ook die beslissing af van de nieuwe regering?