Appartementsleutels beveiligen tegen verlies

Huissleutels verlorenWanneer de sleutels van een appartementsgebouw verloren worden kan dit dure gevolgen hebben. In de meeste gevallen geeft een sleutel immers niet enkel toegang tot het eigen appartement of tot een bepaald technisch lokaal, maar ook tot het gebouw in zijn geheel. Afhankelijk van het reglement van mede-eigendom kan dit een erg dure vervanging betekenen van sloten en bestaande sleutels. Zoals u onderaan leest geldt dit trouwens net zozeer voor uw persoonlijke (auto)sleutels. Wat kunt u nu doen om dit risico te verkleinen?

Klassiek zijn natuurlijk de sleutels die uitgeleend worden aan kuisploegen en andere leveranciers. Zoals in dit artikel besproken is het belangrijk om hiervan een duidelijke registratie en een schriftelijke overeenkomst te hebben, met eventueel een schadevergoeding bij verlies. Daarbij is het ook belangrijk dat de sleutels niet gelabeld zijn met de naam van het gebouw en/of het lokaal waartoe ze toegang geven, zodat een vinder niet in verleiding wordt gebracht.

Eigenaars en huurders

Maar ook eigenaars hebben sleutels die verloren kunnen worden, al dan niet in de buurt van het gebouw. Net zoals vaste huurders en korte termijn vakantiehuurders. Al rekent men dan een schadevergoeding afgesproken voor het vervangen van de sleutel, na een aantal jaren zijn er zoveel sleutels kwijt dat de veiligheid van het gebouw toch stilaan in het gedrang komt.

Men weet nooit of de sleutels al dan niet door een eerlijke vinder gevonden zijn en meestal komt men het ook nooit te weten, omdat deze eerlijke vinder nu eenmaal niet wist waar ze terug te bezorgen. Meestal blijven ze ergens bij een balie van verloren voorwerpen liggen tot ze na een paar jaar bij de grote opruiming verdwijnen. Althans, men kan hopen op dit kostelijke maar nog onschuldige scenario.

Veilige sleutelplaatjes

Het team van Quimmo heeft hiervoor nu een nieuwe oplossing uitgebracht, namelijk een sleutelplaatje met een wereldwijd unieke code per sleutel. Voor enkele euros kunnen sleutels van een dergelijk plaatje voorzien worden en op de beveiligde Spotty website geregistreerd worden.

Hoe krijgt u de verloren sleutels terug?De vinder of het bureau voor verloren voorwerpen kan nog steeds niet zien van wie de sleutel afkomstig is maar, wanneer hij de sleutel meldt op de website, zal Spotty binnen de minuut een SMS en email naar de eigenaar of syndicus sturen. Per account kunnen er vijf verschillende bestemmelingen aan de verschillende sleutels toegewezen worden. Deze werkwijze is volledig discreet en veilig.

Sleutel appartement tegen verlies beveiligdOm de opzoeking te doen kan de vinder de code van het plaatje ingeven op de Spotty website (hij heeft dus geen smartphone nodig) of zelfs de “QR code” scannen met zijn telefoon. Hierdoor kunnen sleutels soms binnen luttele minuten terugbezorgd worden, voor er iemand gealarmeerd moet worden – soms nog voor men zich bewust is van het verlies. Om het eens te testen kunt u even in de huid van een vinder kruipen en de code op de foto scannen met uw telefoon of tablet, of er gewoon op klikken met uw muis. Als u uw email adres in het Spotty formulier ingeeft, ziet u meteen de volledige werking.

Bij een test in Leuven hebben we 5 sleutels op 5 teruggekregen, op gemiddeld 58 minuten!

Sleutelbeheer

BarcodeExp Pro app voor sleutelbeheer van uw appartementDe digitale code op de sleutelplaatjes kan bovendien ook gebruikt worden door sommige “apps” voor sleutelbeheer. Daarmee kan men ze scannen met een telefoon of tablet wanneer ze uitgeleend of teruggebracht worden door een leverancier of een huurder. Zo kunnen ze op een geïnformatiseerde manier beheerd worden. Klik op de foto voor een voorbeeld van een dergelijke toepassing, BarcodeExp Pro voor Android.

Syndici of verhuurkantoren zouden alle sleutels in hun beheer van een dergelijk plaatje kunnen voorzien en meteen de verliesproblematiek daarmee indijken. Prijzen voor grotere aantallen sleutelplaatjes kunnen aangevraagd worden via het contactformulier op de Spotty website.

Ook voor uw eigen sleutels – of die van uw kinderen

Het voorbeeld van de sleutels van het gebouw is natuurlijk net zo zeer van toepassing op uw eigen sleutels. Wanneer u uw eigen sleutels voorziet van een Spotty sleutelplaatje vergroot u de kans op terugbezorging na verlies aanzienlijk, en dit wereldwijd. Zo kunt u ook uw jonge kinderen met een iets geruster geweten hun eigen sleutels meegeven wanneer ze zelfstandig naar school beginnen gaan.

Tip: niet enkel een appartementssleutel kan veel geld kosten, moderne autosleutels kosten vaak al 300€ of meer om te vervangen. Neem dus beter geen risico.

De Spotty producten zijn te koop in de Spotty webshop of in geselecteerde winkels.

U kunt Spotty labels trouwen gebruiken voor nog heel wat andere zaken, thuis en zeker ook op reis, klik hier voor een aantal foto's.


Gratis abonneren
Opmerking: dit artikel kan bijgewerkt worden aan de hand van nieuwe bevindingen. Als u het in de toekomst opnieuw wil lezen, bekijk dan de meest recente on-line versie. (Gebruiksvoorwaarden)

© 2010-2018 Quimmo.be

Als een huurder de sleutel

Als een huurder de sleutel van zijn appartement verliest dient hij dan de sloten te vervangen van alle deuren waar die sleutel op past in het appartementsgebouw en nieuwe sleutels (voordeur, containerruimte, garagepoort ed.) te bezorgen aan alle eigenaars of is hier een andere en goedkopere oplossing voor.
 

Syndicimmo

Hangt er van af wat er in het

Hangt er van af wat er in het reglement van mede-eigendom staat en of de huurder zo dom is geweest zijn adres er op te schrijven. Indien het niet in het reglement staat en een huurder zou weigeren dit allemaal te betalen (en dat zou toch mijn eerste antwoord zijn), dan denk ik dat het niet gemakkelijk zal zijn dit af te dwingen, ook afhankelijk van het risico indien een vreemde toegang zou krijgen tot deze ruimtes.

En ik vraag me af of de andere mede-eigenaars dit hard zouden willen spelen, gezien ze de volgende keer dezelfde behandeling krijgen als ze zelf een sleutel kwijt zouden zijn (of ze zullen dat nooit meer melden).

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom