Van syndicus veranderen stap 3 - Op zoek naar een nieuwe syndicus

Een nieuwe syndicus zoekenU heeft de zaak goed voorbereid en het ziet er naar uit dat u een meerderheid van de mede-eigenaars mee krijgt om van syndicus te veranderen. In dat geval is het tijd om in actie te komen en op zoek te gaan naar een opvolger.
U weet ook wel dat het niet noodzakelijk de syndicus met de mooiste website is die ook het beste beheer van uw gebouw zal doen. Hoe en waar vindt u dan een goede syndicus?


Het Internet en de gouden gids zijn de meest evidente startplaatsen om de beschikbare syndici in kaart te brengen. Het lijkt evident dat men een syndicus in de buurt zoekt, toch gebeurt het nog dat VME's beroep doen op syndici die tientallen kilometers verder gevestigd zijn. Bedenk dat de meeste syndici hun uren en verplaatsingen niet apart factureren, dus dat elke verplaatsing voor hen een verliespost is. Een syndicus die ver weg woont kan dus de neiging hebben zijn zaken zoveel mogelijk per telefoon en email te regelen in plaats van eens zelf eens poolshoogte te komen nemen in het gebouw - tenzij daar heel duidelijke afspraken over bestaan.

Maar dichtbij is nog steeds geen synoniem van goed. In de volgende stap geven we u een overzicht van vragen die u aan de syndicus kunt stellen, maar nu moet u eerst zelf toch al een preselectie maken om te weten welke syndici u gaat aanschrijven. U kunt een aantal syndici vragen om referenties door te geven, maar ze gaan u natuurlijk nooit de adressen van ontevreden klanten bezorgen, die aanpak heeft dus weinig zin.
De beste aanpak is om al uw mede-eigenaars aan te zetten om hun vrienden en kennissen in andere appartementsgebouwen te raadplegen. Lanceer daarvoor eventueel een oproep op het forum van uw gebouw op Quimmo en zet er een duidelijke deadline op.

Nog een andere optie is eens rondkijken bij vergelijkbare gebouwen in uw buurt. Normaal vindt u aan de inkom een plaatje met de gegevens van de syndicus die dat gebouw beheert. U kunt dan eventueel een van de eigenaars eens aanspreken over de tevredenheid met de syndicus in kwestie. Of vraag de syndicus een contactpersoon in dat gebouw, zo maakt u de selectie van de referentiegebouwen en laat u dit niet aan hem over. Stel daarbij vragen over de verschillende aspecten, zoals het dicht op de bal spelen bij technisch beheer, transparantie van het financiële beheer, communicatie met de eigenaars, enz.

Enkele andere overwegingen bij een eerste selectie:

  • Doet de syndicus enkel beheer of is het een vastgoedmakelaar met andere activiteiten? Een "pure" syndicus heeft een duidelijke prioriteit en specialisatie en is er normaal geen belangenvermenging. Maar een groot vastgoedkantoor kan natuurlijk ook werknemers hebben die enkel syndicuswerk doen.
  • Is het een heel klein of een groter kantoor? Een kleiner kantoor is soms meer betrokken bij het beheer, maar kan het dan weer moeilijker hebben om het hele jaar door een permanentie te verzekeren. Vraag zeker hoe dit in zijn werk gaat.
  • Is de syndicus houder van een kwaliteitscertificaat voor syndici? Dit is op zich geen voldoende garantie voor een goede service, maar het is toch een bijkomende aanwijzing dat hij zijn beroep ernstig neemt. En u heeft een bijkomende instantie om druk te zetten als het slecht loopt.
  • Maak een afspraak met de syndicus. Zo kunt u zien of het "klikt", wat toch heel belangrijk is. U kunt eventueel de hele raad van mede-eigendom hierbij betrekken. Stel daarbij gerust moeilijke vragen over zijn manier om de zaken te beheren en pols eens naar zijn kennis van de wet.
  • Het kan ook nooit kwaad eens te kijken naar de financiële gezondheid van de onderneming van de syndicus. Op zijn correspondentie, website en andere documenten kunt u normaal het ondernemingsnummer van de syndicus vinden. Met dat ondernemingsnummer kunt op de site van de Nationale Bank zijn balans en jaarrekeningen inkijken (klik op "balanscentrale"). Dit is natuurlijk met betrekking tot zijn eigen vennootschap en slaat niet op de door hem beheerde VME's.


Nota: Een bijzondere situatie is het aanstellen van een mede-eigenaar-syndicus in het gebouw. Het is dan wel bepaald welke beroepsgroepen de taak van syndicus mogen vervullen, er wordt daarbij een uitzondering gemaakt voor mede-eigenaars. Deze mogen immers altijd de taak van syndicus op zich nemen. Vooral in kleine gebouwen, waar het soms moeilijk is een professionele syndicus te vinden aan een aanvaardbare prijs, komt het nog geregeld voor dat een mede-eigenaar de taak van syndicus opneemt. Vanaf 20 kavels is dit eerder een zeldzaamheid, gezien er vanaf 20 kavels nog bijzondere wettelijke regels gelden, bijvoorbeeld omtrent de boekhouding.

Wanneer u uw eerste selectie gemaakt heeft, bent u klaar voor de volgende stap: het opmaken van een lastenboek en het contacteren van de syndici die u weerhouden heeft.

Heeft u zelf nog opmerkingen of tips m.b.t. deze stap? Laat het dan weten via een reactie onderaan deze pagina.

2. De mede-eigenaars overtuigen - 3 - 4. Lastenboek en offertes


Gratis abonneren
Opmerking: dit artikel kan bijgewerkt worden aan de hand van nieuwe bevindingen. Als u het in de toekomst opnieuw wil lezen, bekijk dan de meest recente on-line versie. (Gebruiksvoorwaarden)

© 2010-2018 Quimmo.be