Uitstel aanpassing basisakte/statuten voor mede-eigendommen goedgekeurd

Wetsvoorstel goedgekeurd aanpassing basisakte en boekhoudingHet wetsvoorstel tot versoepeling van de nieuwe wet op de mede-eigendom is nog maar pas ingediend en gisteren is het al unaniem goedgekeurd in de kamercommissie. De Belgische mede-eigendommen krijgen uitstel tot 1 september 2013 om een aan de nieuwe wet aangepaste versie van de statuten voor te leggen.


Er was reeds geruime tijd onrust over de korte termijn die de nieuwe wet oplegde om de statuten van de VME's aan te passen aan de nieuwe wet op de mede-eigendom. De kamercommissie heeft nu het wetsvoorstel goedgekeurd om deze termijn met twee jaar te verlengen tot 1 september 2013. De aanpassing is gepubliceerd in het Staatsblad van 29/08/2011. Dit kan wat druk van de ketel nemen, maar hoeft ook geen reden te zijn om uw aanpassing uit te stellen als u er al mee begonnen bent. Ze moet uiteindelijk toch gebeuren. Om ze definitief goed te keuren kunt u misschien wel nog even de kat uit de boom kijken of er op korte termijn nog andere wijzigingen aan de wet gebeuren.

Al bij al dus goed nieuws voor vele mede-eigendommen.

De nieuwe wet was een voorstel van Carina Van Cauter (Open Vld), Herman De Croo (Open Vld), Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) en Sarah Smeyers (N-VA). U vindt een overzicht op de site van De Kamer.

Verwante artikels:

Is er een checklist voor de

Is er een checklist voor de aanpassingen aan de basisakte?

De aanbieders die dergelijke

De aanbieders die dergelijke aanpassingen op regelmatige basis tegen betaling uitvoeren, hebben misschien wel zo een checklist maar wij in elk geval niet.

Ik denk ook wel dat het niet eenvoudig is, elke statuten zijn anders. Het gaat er vooral om de aanpassingen in de wet goed te kennen en de statuten een aantal keren goed na te lezen op zaken die ontbreken of in conflict zijn met de nieuwe bepalingen van de wet. Een standaard formule bestaat hiervoor niet, volgens mij. De artikels van de wetsaanpassing zijn zowat de checklist...

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom

Op heden is deze aanpassing

Op heden is deze aanpassing gepubliceerd in het B.S.
TOPFLOOR

Als gewezen syndicus

Als gewezen syndicus (bestuurswetenschappen)heeft mijn VME reeds goede statuten (basisakte én Reglement van Mede-eigendom)

Ik kan het RvMt, als mede-eigenaar en met mijn kennis, gemakkelijk aanpassen aan de nieuwe wet .

Kan de officiële syndicus ons nu verplichten dit door hem te laten doen en dit tegen een astronomisch ereloon (2000 EUR voor studiekosten,registratie,notariele vastlegging etc.)

Ik meen van niet en ben zinnens de AV met gewone meerderheid om toelating te vragen dit zelf te doen om het aangepaste RvM in een volgende AV(2013)aan haar voor te leggen.

Aangezien wij volgende dinsdag reeds AV hebben,zou ik U zeer dankbaar zijn om speodig antwoord.

Voor enkel de aanpassing zou

Voor enkel de aanpassing zou 2000€ inderdaad astronomisch zijn, ik weet alleen niet hoeveel van dit bedrag naar de notariële vastlegging gaat.

Maar de syndicus kan zeker niet verplichten dit door hem te laten uitvoeren. Hij zal wel de opdrachtgever zijn die de opdracht aan de uitvoerende partij moet geven, maar het is aan de algemene vergadering om te beslissen aan wie de opdracht toevertrouwd wordt.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom