Modelcontract voor syndicusdiensten

Type contract voor syndicus dienstenVolgens de nieuwe wetgeving is het verplicht van een schriftelijke overeenkomst met de syndicus op te maken. Niet enkel wanneer het om een professionele syndicus gaat, maar ook in het geval van een mede-eigenaar-syndicus. De duur van de overeenkomst mag bovendien niet meer dan drie jaar bedragen. Hoe begint u daar aan? Het typecontract wat u op de Livios site vindt, kan misschien uitkomst bieden.


Een typecontract zal zelden één op één het uiteindelijke contract worden. Elke vereniging van mede-eigenaars (VME) heeft, bijvoorbeeld, een eigen reglement van mede-eigendom waar misschien specifieke eisen in staan die niet in het modelcontract vermeld zijn. Wanneer er een professionele syndicus gezocht moet worden kan er best een lastenboek opgemaakt worden door de VME of door een specialist in opdracht van de VME. Een dergelijk lastenboek is trouwens verplicht wanneer de kost van de syndicusdienst het bedrag overstijgt waarbij mededinging verplicht is volgens het reglement van mede-eigendom (nieuwe wet op de mede-eigendom Art.....).

Hoe kan zo een modelcontract dan best wel gebruikt worden? In het geval van een professionele syndicus is het waarschijnlijk eenvoudig. De syndicus zal misschien een contract voorstellen op basis van zijn eigen standaardcontract, waarbij het aan de vereniging van mede-eigenaars is van opmerkingen te formuleren en te kijken of het voorstel wel in lijn is met de bepalingen van het reglement van mede-eigendom. Het typecontract kan dan nog eens een toetssteen zijn om te zien of het voorstel van de syndicus wel alles vermeldt of dat het nog voor verbetering vatbaar is.

In het geval van een mede-eigenaar die vrijwillig de rol van syndicus op zich neemt is het zeker niet slecht te kunnen vertrekken van een basis. Het typecontract kan dan een uitgangspunt zijn, dat aangepast wordt aan de wensen van de VME. Op verschillende sites van syndici vindt u trouwens ook nog andere typecontracten die een bijkomende inspiratiebron kunnen zijn bij het opstellen of evalueren van een contract.

Het modelcontract voor syndicusdiensten kunt u aanvragen op de Livios site.

Andere artikels over de Algemene Vergadering

Hoe bereid je een AV niet voor? Taken van de voorzitter van de AV
Teveel aan volmachten op de AV Commissaris van de rekeningen - taakbeschrijving
Wettelijke voorschriften AV Gehuwden beiden op de AV?
AV voor ontslag syndicus Geluidsopname van de AV
   

Gratis abonneren
Opmerking: dit artikel kan bijgewerkt worden aan de hand van nieuwe bevindingen. Als u het in de toekomst opnieuw wil lezen, bekijk dan de meest recente on-line versie. (Gebruiksvoorwaarden)

© 2010-2018 Quimmo.be